امروزه در بسیاری از کشورها، صنعت گردشگری از مهم ترین منابع درآمدی به شمار می رود. صنعت گردشگری در برخی از کشورها به علت وجود اماکن مقدس، رونق ویژه ای به خود گرفته است. بر این اساس کشور عربستان با توجه به وجود کعبه و اماکن مذهبی و تاریخی، شرایط منحصر به فردی دارد، تاجایی که این کشور را به مکانی بی همتا برای مسلمانان جهان تبدیل کرده است. مطالعات گوناگونی در زمینه حج صورت گرفته است اما تحقیقات کمتری به بعد اقتصادی حج پرداخته اند. در گزارش حاضر مروری اجمالی بر این عرض خواهیم داشت.
در سال ۲۰۱۲ درآمد عربستان از حج معادل ۱۶،۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ دلار بوده که نسبت به سال ۲۰۱۱ حدود ۱۰ درصد رشد داشته است. این درآمد در سال ۲۰۱۴ معادل ۱۸،۶۰۰،۰۰۰،۰۰۰ دلار بوده است که این رقم مربوط به حدود ۹ میلیون زائر در سال ۲۰۱۴ بوده است. این مبلغ حدود ۳ درصد تولید ناخالص ملی عربستان در سال ۲۰۱۴ می باشد. مسئولین این کشور به دنبال توسعه و افزایش رستوران های اروپایی، آمریکایی و آسیایی هستند آنها بیان کرده اند که هر زائر حج عمره حدود ۱۰ هزار دلار در این کشور هزینه می کند.
طبق گزارشات مختلف در سال ۲۰۱۴ کشور اندونزی با ۱۶۸ هزار زائر، پاکستان با ۱۴۳ هزار زائر، ایران با ۶۱ هزار زائر، ترکیه با ۵۹ هزار زائر، مراکش و سودان با ۲۵ هزار زائر و عراق با ۲۵ هزار زائر چند کشوری هستند که بیشترین تعداد زائر را به مکه مکرمه و مدینه منوره داشته اند.
