صنعت چاپ و نشر یکی از زیر مجموعه های اقتصاد خلاق می باشد. در گذشته های بسیار دور از تولید نسخه های دست نویس از کتاب باعث زیاد شدن تعداد آن ها می شد . در ایران هم گاهی صنعت چاپ را به دوران مغول نسبت می دهند در حالی که صنعت نوین چاپ در دوران قاجاریه شکل گرفت. با توجه به وجود پتانسل های صنعت چاپ در ایران و پیشینه ای که دارد متاسفانه پیشرفت زیادی در این زمینه ندارد و کشورهای ترکیه،اسرائیل و عربستان سه کشور مهم پیشرفته در صنعت چاپ منطقه می باشند.
تأسیس مدرسه دارالفنون تاثیر زیادی در صنعت چاپ و نشر کشور داشته است. نهضت مشروطه در ایران عامل افزایش تعداد عناوین و شمارگان روزنامهها، گرایش بیشتر مردم به خواندن مطالب سیاسی و اجتماعی و نیز تقویت و گسترش چاپ در ایران بود. همچنین چاپخانه مجلس شورای ملی، مدت کوتاهی پس از تشکیل مجلس اول، به منظور چاپ و نشر روزنامه و نیز مطالب اختصاصی خودِ مجلس، به سرعت تأسیس شد و در مدت کوتاهی به بزرگترین چاپخانه کشور تبدیل گردید. چاپخانه مجهز دیگری به نام چاپخانه شاهنشاهی، به سرپرستی عبداللّهخان قاجار که مدیریت او در صنعت چاپ معروف بوده است، پس از استقرار مشروطیت تأسیس شد و تا ۱۳۲۸ فعال بود.
نزدیک به ۱۲ هزار ناشر در ایران سالانه حدود ۷۰ هزار عنوان کتاب با میانگین شمارگان کمی بیشتر از هزار نسخه چاپ میکنند. این آمارها برای کشوری که داعیه فرهنگ و تاریخ چند هزار ساله دارد و در افق بیست ساله برنامه توسعه خود میخواهد در منطقه جایگاه اول فرهنگی را به همراه الهامبخشی در جهان اسلام داشته باشد شایسته و در خور نیست
