شاید با نگاه اول با خود بگویید عروسک و فرهنگ چه ارتباطی با هم دارند؟
عروسک ها مانند تابلویی فرهنگ غنی آن منطقه را بازگو می کنند. گاهی با تولید عروسک ها برخی لباس ها، آوازها، لالایی ها، شعر ها و خاطرات با آن نیز احیا می شود. لذا عروسک تولید شده در هر منطقه ای به گونه ای حاوی محتواهای مختلف فرهنگ آن منطقه خواهد بود. گاهی بر تن عروسک ها نیز لباسی دقیقا همانند لباس بومی منطقه می پوشانند. گاهی نیز داستان عروسک ها دنیای فرهنگی را تکیمل تر می کنند و داستان های مختلفی از جمله پیرزنی بد حال، چوپانی سخت کوش، مادری مهربان و … را می توان با آنها تداعی کرد.
طی تحقیقاتی که انجام شده است حدود ۵۰۰ عروسک ثبت شده بومی در مناطق مختلف کشور وجود دارد که مطمئنا تعداد زیادی هم هنوز ثبت نشده اند و تعدادی هم کلا دست به فراموشی سپرده اند.
عروسکها ابزارهایی قدرتمند و کارآمد هستند که میتوانند به عنوان سفیران فرهنگی ، سبب شناخت و معرفی پیشینه تاریخی، فرهنگ و آداب و رسوم مردمان مناطق مختلف در هر نقطه ای از جهان باشند. بی شک با به کارگیری و استفاده از قابلیت عروسکها میتوانیم خود و دیگر مردمان را بهتر و دقیق تر بشناسیم که این مهم ، خود زمینه ایجاد دوستی و همدلی و از نخستین گامهای دستیابی به صلح جهانی بین انسانها خواهد بود.
موزه عروسکهای ملل، موزهای خصوصی است که در سال ۱۳۹۳ همزمان با روز جهانی صلح در تهران تاسیس شد. این موزه که دارای مجوز رسمی ازسازمان میراث فرهنگی است، از سال ۱۳۹۵ با پشتیبانی «گروه حامیان موزه عروسکهای ملل»، «موسسه فرهنگی خانه دوستان آشنا» و «برنامه کمکهای کوچک تسهیلات محیط زیست جهانی» به فعالیت خود ادامه میدهد.
این موزه در ابتدا کار خود را با ۷۰۰ عروسک شروع کرد و توانست پس از مدت کوتاهی ۱۵۰۰ عروسک را از ۶۴ کشور دنیا برای آرشیو خود جمعآوری کند. این موزه همچنین در دو سال پی در پی از سوی شورای بینالمللی موزهها به عنوان موزه برتر خصوصی برگزیده شد.
👈عروسکهای افغان، چینی، عربی،عروسکهای خدایان هندی، عروسکهای تاجیکی بدون چهره، اتریشی، ارمنی، عروسکهای مبارک و تبارک و عروسکهای باران خواهی مازنی تنها بخشی از عروسکهای این مجموعه هستند.
