موسیقی به عنوان یکی از محبوبترین هنرها، سالانه مخاطبان بسیاری را به سالنهای اجرا میکشاند. علاقه به تماشای کنسرت ها، گاه مخاطبان را از سفرهای درون مرزی فراتر برده و سببی میشود برای سفر کردن به کشورهای مختلف. «توریسم موسیقی» درواقع یکی از مهمترین شاخههای صنعت گردشگری محسوب میشود و مدتهاست کشورهای مختلف با جذب گردشگر به وسیله آن درآمدهای فراوانی کسب میکنند
موسیقی یک از محصولات فرهنگی مناطق مختلف جهان می باشد که با اهداف متنوعی مثل سرگرمی،تاثیرات روانی،سلامت و یادگیری و …شنیده می شود. امروزه یکی از عادات افراد جامعه گوش دادن به موسیقیها می باشد. مصرف موسیقی یکی از بخش های مختلف فرهنگ هر جامعه ای می باشد. موسیقی یکی از تاثیر گذارترین محصولات صنایع فرهنگی است.
موسیقی از قرن هجدهم کمابیش رویه تجاری به خود گرفت و در اواخر دهه ۱۸۸۰ ضبط تجاری آن آغاز شد. صنعت موسیقی علاوه بر تاثیر فرهنگی که می تواند داشته باشد از لحاظ اقتصادی نیز می تواند رونق ایجاد کند. از جهت اشغال نیز این صنعت می تواند طیف زیادی از شاعران،آموزش دهندگان،نوازندگان،خوانندگان،مدیران گروه های موسیقی،ضبط کنندگان،ناشران ،مراکز پخش و … را درگیر خود کند.
سالهای قبل از ۲۰۰۰ محصولات مختلف موسیقیایی از طریق نوار کاستها،سی دی ها و کالاهای فیزیکی به بازار عرضه می شد اما با ظهور اینترنت، فروش محصولات این بازار دچار تغییراتی شد و همچنین مباحث حقوقی زیادی را متوجه این حوزه نمود چون فایل های موسیقی به صورت غیرقانونی بارگذاری و دانلود می شد. لذا این مورد باعث شد درآمدهای حاصل از موسیقی از ۴۰ میلیارد دلار به حدود ۱۶ میلیارد دلار برسد و کاهش قابل توجهی در درآمدهای حاصله از این صنعت به وجود آید. کشورهای آمریکا، ژاپن، آلمان، بریتانیا، فرانسه، استرالیا، کانادا، کره جنوبی، برزیل و ایتالیا چندین کشور موفق در زمینه فروش موسیقی می باشند. اجرای زنده کنسرت نیز یکی از بخش های مهم این صنعت است.
در ایران صنعت موسیقی هنوز به رشد مورد نظر نرسیده است. جشنواره موسیقی فجر که معتبرترین رویداد موسیقایی کشور محسوب می شود اجراهای بینالمللی اش را با حداکثر ۱۰۰۰ مخاطب برگزار میکند که این امر جدا از ناشناخته بودن موسیقی بینالملل برای مخاطبان داخلی، بر ناشناخته بودن موسیقی ایران برای مخاطبان بینالمللی و از طرفی بر ناتوانی در جذب مخاطب در جشنوارهای دلالت دارد که در پایتخت کشور برگزار میشود. موسیقی فاخر و غنی نواحی و نقاط مختلف کشور هم میتواند با جذب گردشگر و مخاطب علاوه بر زنده نگاه داشتن جان مایهی آن نغییری در وضعیت معیشت هنرمندان مهجور موسیقی نواحی و در نگاه کلانتر در اقتصاد کشور ایجاد کند.
لذا با توجه به فرهنگ غنی ایران و پیشینه موسیقیایی که دارد هنوز به جایگاهی که در خور و شایسته این کشور است نرسیده ایم و با توجه به بعد اقتصاد،فرهنگی و اشتغالی که دارد می تواند در برنامه های اقتصاد مقاومتی دیده شود.
